En titel = ett krossat glastak?

‘When the year ends in 1’ är inte bara en dunderhit från Chas & Dave’s Tottenhamskiva från 1981. Det är också myten om att när kalenderåret slutar med en etta, då vinner Tottenham en titel.

Myten fick näring i nästan 50 år: från guldet i högstaligan 1951 till FA-cupvinsten 1991 på Wembley. Därför kan jag tänka mig att frestelsen var påfallande hög att spela på Tottenhamvinst hos de vidskepliga i april 2001, när Tottenham skulle spela semifinal mot ärkerivalen Arsenal i FA-cupen. Ett tarotkort i ena handen och en kupong med Spursvinst i den andra. Stensäkert.

När den rödhåriga gingern Gary Doherty så nickade in 0-1 i den 14:e minuten bakom David Seamans hästsvans så stod fotbollsvärlden och skälvde för en stund: skulle resultatet stå sig skulle Tottenham gå till final och skulle man vinna där också skulle taktikblock, formtabeller och brandtal riskera att slängas all världens väg för ja, då skulle det vara ytterligare ett bevis på att inget kan stoppa Tottenham när året slutar med 1. Myten skulle ha tackat för födan, och Tottenhamfansen hade räknat ner till 2011 med ännu mer vantro som sällskap.

Men, så blev det ju inte, Arsenal gjorde två snabba mål och tog sig till final i Tottenhams ställe. Myten, och självklart en hel del kaxiga Tottenhamsupportrar, drog sig tillbaka till sina mörka grottor i väntan på bättre tider. Återupplivningsförsöket 2011 haltade också, även om Tottenham då hade en intressant trupp. Det blev kvartsfinalsförlust i Champions League, en femteplats i ligan och respass mot Fulham i FA-cupen. I ligacupen blev det torsk mot… Arsenal. Igen. Typiskt.

Därmed var myten död.

Tills nu?

Tottenham ska spela ligacupfinal mot Manchester City i april 2021 och det är en match vars utgång kan komma att prägla klubben, men också José Mourinho, inför kommande säsonger. Men kasta nu tankarna om vidskepelse åt sidan, det här är inte ett manifest för skrockens betydelse i den supercharmiga, moderna, Corona-fotbollen. Det här är på allvar.

När Tottenham anställde José Mourinho 2019 så snurrade narrativet: “hans fotboll är förlegad” och “han är en dinousarie sett till tränarstil“. I takt med att Tottenham gått till final i ligacupen, vunnit sin Europa League-grupp, parkerat på första plats i Premier League i tre veckors tid och slagit ut mäktiga Marine i FA-cupen så har narrativet om den gråa gubben med de urtida filosofierna tappat fart. Det finns en känsla att Tottenham kan komma att vinna en titel den här säsongen. Och att José faktiskt kanske fortfarande har det.

Och som klubben skulle behöva det. Här finns ligans bästa arena och träningsanläggning, här finns världsstjärnor och en förmåga att attrahera sådana, här finns (denna säsong som undantag) en prenumeration på Champions League och här finns en ständig närvaro i ligans tabellmässiga toppskikt. Men, Tottenham har inte vunnit en titel sedan 2008: här finns också ett glastak som klubben inte lyckats krossa de senaste åren.

För Tottenham handlar en titel om att ta nästa steg, tysta de värsta kritikerna och inpränta en kultur som säger “hey, när den här klubben tar sig samman och sträcker sig till sitt yttersta – då vinner vi titlar“. För att använda ett slitet uttryck: en ligacuptitel 2021 kan vara en inkörsport till större titlar framöver, då den bevisar för alla inblandade att Tottenham Hotspur är en klubb i vilken man kan vinna cuper och ligor.

Jag kan höra hur förminskande det kan komma att låta från rivaliserande fans: “jaja, men ni vann ju lilla ligacupen, dessutom ett coronaår. Ni slog ut Leyton Orient enbart genom att de fick lämna corona-walk over“. Och det är helt sant. Men, återigen, en titel kommer i det stora prägla kulturen, och managern, framåt, för då är det befogat att tänka: i Tottenham kan man gå hela vägen.

Och som José Mourinho skulle behöva titeln. För honom så handlar det om att kunna säga “hey, Tottenham hade inte vunnit en titel på 13 år, The Special One kom dit och så var saken biff.”

För vad händer om det inte blir en titel? Högst sannolikt kommer narrativet att snurra igång igen för vår man vid rodret, José Mourinho. Pressen kommer hopa sig på hans axlar inför kommande säsong. Kommer Tottenham vara den första klubb i vilken han inte vinner en titel? Innebär det att José är slut som manager?

Det är ett scenario som kan vara mycket tufft för klubben att behöva ställas inför, också. Det är i sådana sammanhang där Harry Kane med flera kan komma att börja tänka; “kommer jag verkligen kunna vinna en titel med Tottenham?“. Det är ännu mer ved till brasan som eldas på av de som håller Levy som skyldig för titeltorkan. Världens bästa arena, träningsanläggning och nu en av den moderna fotbollshistoriens bästa managers. Trots detta lyckas man inte vinna.

Och läser jag Mourinhos tidigare beteenden rätt är det också ett scenario där han skulle kunna komma med en tunna bensin till elden. Föreställ dig en presskonferens med José, efter ett uppbrott från klubben där han gått titellös. Kommer han sitta där och säga “ni hade rätt, jag kan inte längre“?
Nä, en av fotbollsvärldens största stjärnor, den så framgångsrike och erfarne managern, kommer antagligen lockas till att ta ut det på Tottenham, klubben vars förutsättningar gör att man inte kan vinna titlar. Det är det han alltid gör nämligen, när det inte fungerar.

Det är därför utgången av säsongen, titel eller titellös, kan komma att prägla Tottenham Hotspur inför kommande säsonger, både väldigt gott och väldigt ont. Annars, orkar vi vänta till 2031?

When the year ends in 1 – Tottenhams titlar då året slutar med en etta:
1901: FA-cupen
1921: FA-cupen
1951: Division 1 (motsv. Premier League)
1961: Division 1 (motsv. Premier League)
1961: FA-cupen
1971: Ligacupen
1981: FA-cupen
1981: FA Community Shield
1991: FA-cupen
1991: FA Community Shield

reds. anm: Tottenham har vunnit fler titlar än enbart de ovan

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: