Club Rabona: #4

Säsongen 19/20 var historisk på många sätt. Tottenham sparkade sin överlägset mest framgångsrike manager i modern tid och ersatte honom med en av fotbollshistoriens mest framgångsrika tränare och även om rockaden var lika delar nödvändig som den var smärtsam så var det bara början (!) på den dokusåpa som (lägligt värre, Amazon) var Tottenhams säsong. Allt eller inget sa ni? Well, i termer av storylines var säsongen svårslagen (även om det sportsliga resultatet trots allt lämnade en del att önska). Eller vad sägs om allas vår Sons rofyllda och harmoniska säsong? Två* direktröda, över 20 poäng, en bruten armbåge, en militärtjänstgöring och ett (nästan) handgemäng med lagkapten Lloris (!) under pågående match. Och då har vi inte ens pratat om det faktum att det inte spelades någon fotboll mellan den 10 mars och den 19 juni. Eller detaljen att vårt nya skrytbygge till arena tvingades stå tom medan Spurs lirade sommarlovsfotboll. Så när Tottenhams (mycket väldokumenterade) kaotiska säsong äntligen stapplade fram mot ett efterlängtat slut i och med ett Europaspelssäkrande kryss mot Palace den 26 juli var det många som drog ett långt andetag och njöt av avbrottet från Spurs (fram till 22 augusti då första träningsmatchen spelades).

Så vad kan man förvänta sig av Jose Mourinhos lagbygge säsongen 20/21? I skrivande stund har beprövade Premier League-spelare hämtats in och akademispelare lånats ut (eller använts som delbetalning). Klubben sägs också jobba frenetiskt för att plocka in en anfallare samtidigt som Danny Rose och (kanske) Serge Aurier förväntas lämna. Ryktena om Erik Lamelas sorti är givetvis ingenting den här bloggen tänker legitimera. Klubbikonen Lamela ska ingenstans och därmed basta (det här är Cocos år, book it!). Nyförvärven Pierre-Emile ’Dansken 2’ Höjbjerg, Matt ’Dockan’ Doherty samt Joe ’Giraffen’ Hart fyller alla en tydlig funktion i truppen och symboliserar ett mer pragmatiskt (och tråkigt?) Spurs. Samtidigt som Spurs spenderat sommaren på att ösa vatten ur båten och fiska upp nya styrmän till skutan så har våra rivaler, i vanlig ordning, gödslat pengar på nyförvärv som egentligen inte åtgärdat lagens respektive svagheter – men hey, vi är bara avundsjuka såklart- och när den brittiska presskåren tippade Premier League 20/21 hade exakt noll ”experter” Spurs i topp 4. Undertecknad är inte riktigt beredd att ge upp topp 4 på förhand, men erkänner utan omsvep att om Tottenham för några år sedan var en konkurrent till ligans suveräner – Liverpool och City – så handlar det 2020 mer om att inte tappa mark till Chelsea (trea på förhand) och Manchesters andra klubb (fyra, förutsatt att de inte förlorar sitt monopol på straffar). Det är inte den utvecklingen Daniel Levy ville se när han avskedade Pochettino, men intet desto mindre är det verkligheten.

Om Spurs ska lyfta silverskrot mot himlen den här säsongen kommer det behöva ske i antingen i Europa League – förutsatt att man överlever de 14 kvalomgångarna – eller i FA-Cupen. Då ännu en säsong utan topp 4 och/eller en titel med all sannolikhet innebär att Harry Kane (och andra) lämnar klubben är insatserna höga, men Mourinhos Spurs var trots alla skador, sin begränsade fotboll och underpresterande spelare det fjärde bästa laget i Premier League under de 26 omgångar som portugisen rattade skeppet. Om Kane (och andra nyckelspelare) lyckas hålla sig relativt krya och nyförvärven flyter så kanske Spurs kan utmana om tredjeplatsen. Andra frågetecken på förhand som måste rätas ut är huruvida spelare som Toby, Dier och Dele fortfarande besitter en högre växel att lägga i, eller om man helt enkelt peakat. Samtidigt behöver förra säsongens skrytvärvningar Lo Celso, Bergwijn och Ndombele ta ytterligare kliv (i fransmannens fall handlar det väl först och främst om att ta ett kliv från bänken till planen) och truppspelare som Sessegnon, Lamela och den nya anfallaren behöver bidra med poäng och konkurrens. I korthet, frågorna är många och svaren mycket osäkra – så räkna med en säsong med kamp om topp 6 och en tydlig satsning på främst Europa League. Om det är rätt väg att gå? Bara om man vinner en titel, men som klubben själva basunerade ut under lanseringen av årets svåra matchställ: To dare is to Tottenham.

Quick Hits

  • De årliga Gareth Bale-ryktena har tagit fart på sistone, med flera ITKs som hävdar att Levy personligen jobbar på att plocka hem den förlorade sonen. Det skulle vara en romantisk (och kommersiell) succé att rulla ut Bale på Amazon Tottenham Hotspur Stadium men sportsligt är det svårare. Walesaren har inte särskilt många minuter fotboll i benen på sistone, är ständigt småskadad (vilket i och för sig passar väl in i Spurs) och verkar ärligt talat ganska mätt. Pistol mot huvudet? Kom hem Gareth!
  • MilikWatkinsDaka – …. Deeney?! Allvarligt nu. Vi kan bättre. Inget ont om Deeney men det är bara en acceptabel värvning för en klubb med Spurs ambitioner om ALLA andra möjligheter är utforskade och avskrivna.
  • Bloggen har medvetet valt att spoila så lite som möjligt av dokumentärserien All or Nothing men väljer ändå kort att kommentera Danny Rose. En krigare som givit klubben mycket mer än vad han skadat den, men faktum kvarstår att han skadat den. Att kräva en motivering av sin tränare är en sak, men att kasta lagkamrater framför bussen – särskilt akademispelare – är aldrig acceptabelt. Snälla lämna nu Danny, före du befläckar ditt trots allt mycket fina eftermäle ännu mer.
  • Tabelltips? Nja. Men här kommer topp 6: City, Liverpool, Chelsea, United, Tottenham, Arsenal. Om Chelsea eller United bommar topp 4 är det tokfiasko. Upp till bevis för de (alldeles för) upphaussade tränarna på respektive sidlinje. Arsenal ser tyvärr mycket lovande ut under Arteta och placeras bakom Spurs främst p.g.a. klausul i mitt kontrakt med LKK.
  • Hur det går för Everton? Svårt att sia om. Någon gång måste väl deras investeringar betala av sig kan man tycka. Rent generellt tycker undertecknad det talas alldeles för lite om hur den klubben sprider pengar omkring sig, helt utan resultat. FPP – sover ni?
  • Erik Lamela gör succé i år. Rekommenderar alla att köpa tredjestället med hans namn på ryggen. Det är hans ställ! #LamelasVänner.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: