Tottenhamdokumentären på Amazon är som en bilkrasch

Tottenhamdokumentären “All or Nothing” som kommer sändas på Amazon med start 31 augusti är som en bilkrasch. Egentligen vill jag inte titta, men jag kommer göra mitt yttersta för att ta in varenda liten bildruta jag får chansen att se när tillfället susar förbi.

Principiellt och ideologiskt så tycker jag att idén med att smacka upp kameror i varenda skrymsle och vrå för att sedan klippa ihop innehållet och visa upp för världen inte är värdigt en fotbollsklubb. Men så är det så att den romantiserade bilden jag har av hur en fotbollsklubb drivs, i allt från det stora till det lilla, är utdaterad.

En på många sätt girig Daniel Levy, i det här fallet publicitetsgirig, har under många år haft siktet på USA och när möjligheten dök upp med Amazon så var herr ordförande mer än villig att låta skära ett snitt i Tottenhamkroppen i syfte att sprida ordet om klubben och inte minst arenan – även om det innebär att hela världen nu får en chans att beskåda vad som rinner ut.

Olikt den fantastiska dokumentärserien om Sunderland, ‘Sunderland Til I Die(se den om du inte redan har) så har Tottenham Hotspur avtalat med Amazon om vad som får och inte får visas i serien. Här är det inte dokumentärskaparna som bestämmer innehållet utan klubben. Dokumentärskaparna filmar med vetskapen om att herr ordförande kan säga Ja eller Nej till om materialet ska användas i serien.
Sjävklart är det så – Amazons intresse av att göra den här serien är inte att ge världen en ny Tiger King eller The Act of Killing, utan att tjäna pengar på att teckna upp nyfikna Spursfans till deras betaltjänst, och andra fans för den delen (vi kommer till det sedan) och därför är innehållet sekundärt. Amazon har duktiga klippare och editerare, så det material som Tottenham ger sin publicitetsgiriga tumme-upp på kan snyggt och bekvämt paketeras som “intimt” och “äkta”.

Och just där finns en del av problemet. Även om materialet är intimt och dialogerna helt riktiga, så är spelarnas medvetenhet om kamerorna adderat med Tottenhams editeringsrätt något som gör att innehållet vi kommer att bjudas på inte helt är en återspegling av de verkliga känslorna och de verkliga problemen. Det är intimt och det är äkta – men det har passerat igenom det publicitetsgiriga filtret.

I dokumentären ser Tottenham möjligheten att sälja in sin arena, sig själva men också sin nye herr tränare, José Mourinho. Det stod klart långt innan José kom att Amazon skulle dokumentera allt som skedde i och kring klubben, men i och med hans tillträde öppnades en ny möjlighet både för nye herr tränare (som älskar att göra PR för sig själv) och herr ordförande Levy (som älskar att andra älskar att göra PR för sig själva på ett vis som ger PR för Tottenham). Ju mer jag ser av förhandsmaterial, trailers och läckta klipp inser jag att en stor del av editeringsrätten som Tottenham tvingat sig till används på ett sätt så att deras val att sparka Pochettino och ersätta honom med Mourinho ska förstås och förlåtas av fotbollsvärlden och i synnerhet Spursfansen.

Vi lever i en fotbollsvärld där i princip allting och alla har potentialen att bli en meme och där det finns många hungriga motståndarsupportrar som letar efter minsta lilla vinkling på allting som sker i syfte att göra åtlöje. Amazondokumentären är ett smörgåsbord av förrätter, varmrätter, efterrätter, sängfösare och tidlösa klassiker för den hungrige Arsenal och Chelseasupportern.

Vi Tottenhamfans har otaliga gånger skrattat åt och gjort memes av Arsenal Fan TV, en supporterblogg med videomaterial om Arsenal. Jag har pratat med och tagit del av m å n g a Arsenalfans som själva skäms över det som sker på Arsenal Fan TV, att de själva inte känner att de passar in i den karikatyr som rivaliserande supportrar målar av materialet från supporterbloggen.

Tottenhamfans – brace yourselves.

Till sist: Tottenham har gått knackigt den senaste tiden. Hur har medvetenheten och närvaron av dolda och icke-dolda kameror påverkat arbetet med att forma Tottenham till att ta nästa steg i klubbens karriär? Hur bra är egentligen vetskapen om att allt som sägs och görs dokumenteras för allmänhetens nyfikna ögon – särskilt i en miljö som behöver tuffa samtal och lösningar som kanske kräver uppoffring?
Hur skulle du själv agera och känna om dina lönesamtal, måndagsmöten och arbetspass filmades för senare allmän visning?

Jag vill egentligen inte veta svaren på ovan frågor men jag kommer att engagerat ta reda på det. Bildruta för bildruta.

Tottenhamdokumentären är som en bilkrasch. Jag vill att alla inblandade ska behöva slippa gå igenom det de behöver gå igenom och även mina nyfikna ögon som contentgirigt tittar på. Men när chansen ges kommer jag se varenda liten bildruta.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: