Harry Kane borde vara Tottenhams kapten

Harry Kane borde ta över armbindeln från Hugo Lloris och krönas som den rättmätige kaptenen av Tottenham Hotspur FC.

Nej, det här är inte skrivet i affekt; detta har ingenting att göra med att Hugo Lloris bjöd på en blunder mot Southampton. Detta har faktiskt ingenting med Hugo Lloris att göra.

Det här handlar uteslutande om Harry Kane.

Jag funderar på berömda kaptener som Steven Gerrard i Liverpool, Javier Zanetti i Inter, Franceso Totti i Roma, Paolo Maldin i AC Milan. Det finns många fler att lägga på listan över spelare som är mer än kaptener, de är talismaner, som förkroppsligar en klubb. Avtrycket de gjort för sina klubbar är en saga med djup innebörd. De är delar av en story vars helhet blir större, mycket större, än summan av sina individuella delar. De kanske inte varit den bäste spelaren i laget, men deras blotta närvaro på och utanför planen har betytt väldigt mycket för klubb och fans.

Jag har en uppfattning om att Harry Kane är Tottenhams naturlige ledare – en uppfattning jag skaffat mig utan insyn i vad som händer i omklädningsrum, på träning, i matsalen på Hotspur Way. Jag har skaffat mig denna uppfattning utifrån det Harry så oerhört många gånger visat på planen för oss och utifrån det jag ordagrant, men också mellan raderna, hört honom säga i otalt många intervjuer.

Där finns de jordnära dragen så viktiga för en förebild, där finns det fokus och målmedvetenhet så viktigt för en ledare och där finns mentaliteten och den outtröttliga strävan efter ständig förbättring som kan smitta av sig och lyfta ett helt lag.

Jag har skaffat mig denna uppfattning utav det jag sett av honom på planen; Har han överhuvudtaget visat något annat än ett jävlar anamma, även om han stundtals varit bortmarkerad i matcher? Har han inte alltid agerat som en naturlig ledare på planen; är han inte alltid där och föser bort upprivna medspelare i konfrontativa situationer? Jo. Har han ens någonsin sett ointresserad eller loj ut? Jag kan inte minnas det.

Ibland tänker jag att vi inte förtjänar Harry Kane och att vi borde vara tacksamma över varje transferfönster vi stänger där han fortsatt är en kontrakterad spelare; han skulle platsa i vilket lag som helst i världen idag och skulle den dagen komma då Tottenham bommar Champions League och hamnar i ett osäkert framtidsläge så skulle jag inte förbanna mig över hans omdöme om han lämnade.

I veckan fick Hugo Lloris en fråga om hans karriär. Här finns det många olika svar att ge, men Hugo valde att prata om att han inte sannolikt kommer att avsluta sin karriär i Tottenham, vilket är fullt förståeligt. För inte så länge sedan uttalade han sig också om det oroliga läget i klubben och att laget inte är titelvinnare; här finns det också många svar att välja. Inga konstiga uttalanden i sig, men jämför man dem med Harry Kanes senaste intervju där han uttalade sig om situationen i klubben och att spelare måste lägga individuella agendor åt sidan för att hjälpa klubben nå framgång, så blottas en stor men talande skillnad.

Som sagt: detta har ingenting med nuvarande kapten Lloris att göra, även om det kanske precis lät så; Med största sannolikhet innehar Hugo beundransvärda ledaregenskaper. Pochettino skulle aldrig ha utsett honom till kapten annars. Nej, detta har med Harry Kane att göra, en av våra egna, med potential att bli en av de största; som huvudperson i sagan om Tottenham Hotspur.

One thought on “Harry Kane borde vara Tottenhams kapten

  1. Ja, Kane som kapten!
    Bättre att ha en spelare på plan att kunna styra upp spelet när det behövs

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: